Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja pakisoo

 

 

16.11.2015. Helena Alanne

Kyläyhdistyksen syyskokouksessa valittiin vuodelle 2016 uusi puheenjohtaja sekä uudet vastuuhenkilöt.

Kiitän kaikkia minua puheenjohtajan tehtävässä tukeneita ja toivon uusille kyläyhdistyksen vetäjille ja uusille hallituksen  jäsenille intoa ja VOIMIA, sillä tiedän kokemuksesta, että voimia ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan, vaikka työ kyläyhdistyksessä ja kylän hyväksi toisaalta antaakin tekijöilleen paljon.

Vuodenvaihteen jälkeen Pasi Ikonen jatkaa kyläyhdistyksen johdossa ja vie kylän asioita eteenpäin.

Häneen voitte suoraan ottaa yhteyttä niissä asioissa, joita minä tähän asti olen pyrkinyt hoitamaan.

 

6.11.2015

Kouluasia ja sorsakosken koulun lopetusuhka on viimeaikoina kuumentanut tunteita kylällä.Laitoin sorsakoskelaisten puolesta kirjeen osoitettuna kunnanhallitukselle ja -valtuustolle, kun mietin mitä vielä voi tehdä. Saman kirjeen laitoin sähköpostina kyläyhdistyksen jäsenille, joitten sähköpostiosoite minulla oli, tavallaan saadakseni valtuutuksen kirjeelle. Ei ole tullut kiukkuisia kommemtteja, jopa joku kiitoskin, eli lienee ollut asiaa. Joka tapauksessa koulun säilyminen vaatii vielä valtuuston päätöksen ensi maanantaina 9.11. klo 18.00. Kannattaa mennä valtuustosaliin kuulemaan mitä kouluasiassa tapahtuu.

Kyläneuvosto on Leppävirran kylien yhteinen puolueeton elin, jossa kylien puheenjohtajat tai edustajat tuumivat Leppävirran kylien yhteisiä asioita, joita tuodaan päätettäväksi kuntaan. Kouluasioitten lisäksi kyläneuvosto on viime vuosina pohtinut Soisalo-opiston toimintamahdollisuuksia kylillä ja opiston vuokria kylätaloille, kun kunta on myynyt kouluja kylätaloiksi. Tuloksena siinä on lopulta Leppävirran kunnan ja opiston välisen sopimuksen uusiminen. Sekin on maanantaina valtuuston käsittelyssä.

Sorsakosken kyläyhdistyksen syyskokous on 15.11. Seuralassa. Sinne toivon runsasta osanottoa.   Kyläyhdistys on meidän puolueeton toimielin, jonka pyrkimys on toimia kaikkien sorsakoskelaisten hyväksi. Sen vuoksi tarvitaan myös nuorempia osallistumaan, jotta voidaan ajaa perheitten ja nuortenkin asioita kuuluville kyläneuvostoon ja myös kuntaan. Työ ja lasten koulu ym. vievät monelta ajan tarkkaan, mutta juuri silti on kyläkokouksiin osallistuminen tärkeätä.

Kaupan loppuminen on myös iso asia kylälle. Toiveita uudesta kauppiaasta tietääkseni on, mutta aika näyttää, kuinka asiat etenevät. Nyt jokapäiväisten eväitten hankkiminen Kirkolta mutkistaa monen elämää melkoisesti.

Kylän face-book -sivuilla on näköjään liikettä koko ajan, joten sitä voi seurata, vaikka ei itse sinne kirjoittaisikaan. Kirjautumisen sivuston seuraaminen vaatii.

 

12.6.2015 Rompetorin jälkitunnelmissa

Tämän vuotinen rompetori onnistui aika lailla suunnitellusti. Siitä kiitokset jokaiselle talkoolaiselle.
Väkeä oli paljon ja määrää on vaikea arvioida, mutta useita tuhansia - ehkä lähempänä viittä tuhatta?
Kiitoksia on tullut useilta tahoilta, moitteita ei nimeksikään, mutta aina on vara parantaa tai tehdä toisin.

Vanhat koneet, autot, muut kulkupelit ja entiset työtavat kiinnostavat aina yhtä paljon. Niitten paikalle raahaamisessa oli nähty todella vaivaa. Siitä kiitokset innokkaille harrastajille, jotka jaksavat tuoda härvelinsä esille kaukaakin kaikkien ihailtavaksi.

Tieto meidän rompetorista on levinnyt laajalti. Kauppiaita olisi tullut enemmänkin, mutta tälle alueelle ei  sovi enempää viihtyvyyden kärsimättä.

Taidenäyttelyä ihailtiin, ja ihmeteltiin, että kylällä on niin monia, monenlaisia ja hyviä taiteilijoita.

On kiitetty tapahtuman monipuolisuutta ja järjestelyjäkin. Katsomista ja syömistä riitti, hymyileviä kasvoja näkyi joka puolella. Kun kyselin tunnelmia parkkipaikalla kotiin meneviltä oli viesti, että tullaan taas ensi kerralla.
Itseäni harmittaa, että osa autoilijoista jätti kulkupelinsä tukkimaan tienvarsia, vaikka paikoitus oli järjestetty ja kieltomerkit paikalla. Sakkoja saattoi tulla. Poliisitkin kävivät makkaran syönnissä ja kahvilla.
Hyvää kesää kaikille joka tapauksessa!

2.5.2015

Vappua vietettiin Seuralassa perinteisin menoin, eli Sorsakosken soittokunnan torvimusiikin tahtiin. Nyt mukana oli myös Melodia kuoro Irina Kinnusen johdolla esiintyen yksin ja yhdessä soittokunnan kanssa.
Sali oli taas lähes täysi, mutta olipa sellainen ilmaiskonsertti, että siitä olisi voinut maksaakin ja ihan isosti, soivat 
sävelet siihen malliin. Soittokunnan ohjelma kulki Kwai joen sillalta Paranoidiin asti ja monenlaista siltä väliltä.

Kylän roskienkeruutalkoot pidettiin hyvässä säässä ja roskia ja oksia lähti kahdella peräkärryllä. Makkara ja munkit maistuivat talkoojoukolle lopuksi ja samalla parannettin maailmaa kahvikupin ääressä. Ihan kivaa näytti olevan kaikilla ja hyvä mieli tehdystä työstä. Isosti Kiitoksia myös nuorisolle!

 

30.3.2015
Kirpputorilla oli väkeä taas paljon ja tavarat vaihtoivat omistajajia vauhdilla.

16.2.2015

Laskiaistapahtuma onnistui mukavasti ja toivottavasti kaikille jäi hyvä mieli.  Selvitellään jatkossa miten karaokejuttuja voidaan jatkossa järjestää. Toimintaan toivotan tervetulleiksi myös jokaisen uuden ihmisen. Sillon tapahtumia voisi laajentaa vaikkapa karaoketansseiksi, mutta nykyisen aktiivijoukon voimat tähän ovat rajalliset. Ensi lauantaina kuitenkin tanssitaan orkesterin tahdissa.
Kevään aikana on kyläyhdistyksellä monenlaista toimintaa kirpputorista rompetorin suunnitteluun. Naistenpäivän kahvikonserttiin en nyt uskaltanut luvata voimiemme riittävän, vaikka se on ollut tosihyvä ja koskettava tapahtuma.

7.1.2015   

    Kiitokset Loppiaisaaton tanssien esiintyjille ja myös tanssiväelle. Ihmiset kyselivät, milloin     seuraavan kerran tanssitaan täällä. Solisti Eija Kettunen tiesi, ettei lähistöllä ole tansseja     21.2. Niinpä tanssitaan Seuralassa silloin, koska väkeä näyttää riittävän tuvan täydeltä     niin läheltä kuin kaukaakin.

    Valokuvagalleriassa on nyt myös Petri Saastamoisen ottamia kuvia demokratiakahveilta     joululaulajaisista.

           ***********

  Talvi alkaa taittua kevättä kohti, ja valo voittaa!

Talven valoTalven valo

  

18.12.2014

On ilo todeta, että joulunalusajan tapahtumiin kylällä on riittänyt väkeä kiitettävästi niin toimijoiksi kuin muutenkin osallistumaan, kun monenlaisia vipinöitä on ollut lyhyellä aikaa. Kauneimmissa joululauluissa oli kirkko täynnä väkeä,  Seuralaan joulutorille riitti niin myyjiä kuin ostajiakin tuvan täydeltä, kahvi ja pullat tuoksuivat sisällä ja pihalla paistuivat loimulohet.
Meille itselle on tullut perinteeksi käydä myös reserviläisten kaikille järjestämillä tervastulilla Harjulassa. Siellä jätkänkynttilöitten ja tervastulien roihussa pimeänä iltana on joululaululla ja makkaranpaistolla ihan oma erityinen tunnelmansa.
Eilenillalla Sorsakosken soittokunnan joululaulajaisissa lähenteli laulajamäärä sataa kun samalla juotiin Leppävirran kyläneuvoston demokratiapalkintokahveja.  Kyläneuvoston puheenjohtaja Arja Huovinen ja Jyri Jämsen jakoivat Leppävirran jokaisen kylän edustajille kopiot Helsingistä saadusta kunniakirjasta. Paikalla oli myös entinen Pohjois Savon kylien puheenjohtaja Eija Luostarinen, joka oli silloin ehdottanut kyläneuvoston perustamista Leppävirralle.
Sorsakosken kylän kunniakirja laitetaan Seuralan seinälle, kunhan siihen saadaan kehykset.

Kuvagallerian sivulle laitoin muutaman kuvan palkintojenhakureissusta Helsinkiin kuntatalolle. Käytiin myös eduskunnassa ja voitiin ihan oikeasti jututtaa hetkinen Pohjois Savon kansanedustajiakin.

Kunnan päätöksiä seuratessa olen mittaillut, että Soisalo- opiston piirit varmaan vähenevät entisestään meidänkin kylällä. Onnistuisikohan täällä meillä omin voimin pitää Seuralassa piirejä vaikkapa käsitöistä, ruuanlaitosta, laulusta, pajutöistä, saippuan teosta ym. Mikä kiinnostaisi ja kuka voisi alkaa ohjaamaan. Ohjaajapalkkiot ja ohjaajien saaminen lienee se suurin ratkaistava asia, johon kaikki konstit ovat tervetulleita, joten kertokaa mitä keksitte.

Näitä mietiskellen toivotan omasta puolestani jokaiselle tämän lukijalle läheisineen oikein Hyvää ja Onnellista ja Rauhallista Jouluaikaa sekä Kaikkea Hyvää tulevalle vuodelle.

 

16.11.2014

Kyläyhdistyksen hallitus päätti, että ensi kesänä pidetään jälleen rompetori  lauantaina 6.6.Jo nyt on tarpeen laittaa tuo päivä kalenteriin ja jokaisen alkaa pestata mukaansa talkoolaisia, että homma onnistuu. Joukolla on kiva toimia, mutta joukkoa on oltaa riittävästi, että myös talkoolaisena voi osallistua itsekin tapahtumaan. Romperyhmä miettii ja kokoaa taas asioita ja kun jotain varmaa on enemmän kasassa kerrotaan lisää.

 

27.10.2014.

Demokratiapalkinnon vuoksi onnitteluja on satanut monelta puolen ja Arja Huovisen kertoman mukaan "isoiltakin tahoilta"

Siksi tuntuu lähinnä lyönniltä vasten kasvoja ilmoitus, että Sorsakosken koulu on lakkautuslistalla. Kuinkahan suuri koulun pitäisi olla, että se kelpaisi Leppävirralla toimimaan? Täällä on yli 80 oppilasta ja kylälle on muuttanut ihmisiä juuri siksi, koksa uskotaan koulun säilyvän. Suoniemeen uskotaan tulevan uusia asukkaita ja taloja kuten myös Varkauden tien varteen Riikinnevan jätelaitoksen toiminnan alettua. Mikä ihmeen suuruuden ideologia tässäkin asiassa vaivaa? Pienemmässä alakoulussa kaikki tuntevat toisensa ja on turvallista jokaiselle. Suuressa koulussa pieni lapsi hukkuu joukkoon ja unohtuu, jos ei osaa pitää puoliaan, ja kukapa esikoululainen tai alakoululainen ei olisi joskus hyvinkin haavoittuva.
Nyt on aika tosiaan ottaa kaikki demokratian vaikuttamiskonstit käyttöön. Kylältä on ihmisiä valtuustossa ja lautakunnissa. Heidän yhtystietonsa löytyvät Leppävirran kunnan sivuilta Hallinto osiosta. Nettiadressiin kannattaa osallistua, kaupalla on myös nimilista koulun puolesta ja katsotaan mitä muuta keksitään.
Koulu ja sen myötä kylän tulevaisuus on tärkeä meille jokaiselle.

 

12.10.2014

Leppävirran kyläneuvosto voitti demokratiapalkinnon yleisöäänestyksen, ja tiistaina on palkinnon hakumatka Helsinkiin. Kiitokset kaikille äänestäjille. Palkinto on 2500 €, joka käytettäneen jotenkin niin, että se hyödyttäisi jotenkin kaikkia kyliä.  Soisalon Seudun Eveli lähtee mukaan ja tiedottaa enemmän lehdessä ja kunnan sivuilla on tarkempaa tietoa kyläneuvostosta. 

Seuralassa syksyn toiminta on alkanut vilkkaana, eli siellä toimivat kerhot, joihin kaikilla on mahdollista tulla. Tarkemmin Seuralan sivulla.

Kevätpuolella on tarkoitus järjestää kylän omin voimin kerhoja kohtuullisin kustannuksin kyläläisten toiveitten mukaan, jos on tarvetta ja osallistujia lähinnä kahvikupin tai/ ja tarpeitten hinnalla.  Esim. keittiö, pajutyö, tikki-ilta, sukan kantapää, neulonta, ym. ym. Näistä toiveita voi kertoa hallituksen jäsenille, että kokoamme, mihin olisi osallistujia.

Kesä ja syystyöt ovat verottaneet voimia niin, että kylän asiat ovat joutuneet hiukan sivuun, mutta syksyn2 tyllen on tarkoitus taas talkoilla ja niistä laitan viestiä ilmoitustaululle ja tänne.

 

5.8.2014

Nyt on mahdollisuus käydä tutustumaan Sorsakosken tehtalle opastetulla kierroksella kylätapahtuman yhteydessä 9.8. lauantaina klo 10 ja klo 11.
Vuosi sitten mietittiin, että on paljon kyläläisiä, jotka eivät ole voineet käydä tehtaalla, vaikka siitä joka päivä ohi ajavat, ja olisi mukava jos voisi nähdä kuinka niitä kuuluisia Sorsakosken kattiloita tehdään. Hoksasimme kysyä asiaa vasta nyt aivan viime hetkillä tapahtumaan nähden, joten tieto ei välttämättä tavoita kaikkia halukkaita, mutta ehkä joskus vielä myöhemmin samaan tarjoutuu mahdollisuus.

Tässä samalla paljon kiitoksia Teille, jotka saivat ja saavat tämän aikaan!

25.7. 2014

Hei, tuli se kesä ja vielä tosihelle! Mittari riipoo +29 astetta. Kai se talvella taas paleltaakin.

Mutta on aika herätä ajattelemaan kesätapahtumaa. Kutsun mukaan kaikkia, jotka kokevat yhteiset touhut kylän tapahtumissa omakseen. Maanantaina 28.7. klo 18 kokoonnumme Seuralassa kokoamaan 9.8. tapahtuman järjestelyt kasaan.

Tämä kutsu on tarkoitettu jokaiselle, joka voi tulla talkoisiin mukavaan joukkoo, koska en voi jokaista erikseen käydä hihasta nykäisemässä. Tehdään taas hyvä kylätapahtuma joka muistetaan vielä talven pakkasillakin!

Tämän sivuston hienot valokuvat kuvaa ja on koonnut Holopaisen Markku. Hänelle iso ihan julkinen kiitos!

 

7.5.2014

Vappuna Soittokunan konsertti ja Eläkeläisten kuoro keräsivät Vappujen ennätysyleisön. Lieneekö kylmä sääkin houkutellut sisätiloihin. Toivottavasti arpajaiset atoivat mukavaa lismaustetta.

Oikein paljon kiitoksia esiintyjille!

Kivikurulle mennään luontokirkkoon 1.6. sunnuntaina. Toiveena on, että kerätään autot täyteen ihmisiä, koska parkkipaikat perillä ovat pienet. Huonojalkaiset tosin voi viedä autolla perille, mutta auto on tuotava hiukan kauemmaksi.

Leppävirtapäivät ovat perinteisesti 6-8. kesäkuuta, ja  muita lähiseudun tapahtumia on paljonkin.  Oikein hyvää kevättäkaikille, vaikka kylmää onkin!

 

24.3.2014

Lumet on lähteneet melkein kokonaan eikä jäällekään kannata mennä, jos ei tiedä missä jää on vahvaa. Virtapaikoilla joutsenet jo uivat.

Eilen Seuralassa oli Pohjois-Savon pelimannien ja Rimpsaus -yhtyeen konsertti. Kuulijoita oli vähän, mutta olisipa kannattanut tulla kauempaakin kuulemaan, semmoista soiton ja laulun riemua oli meno.

Ensi viikonvaihteessa on kevään kirpputori ja seuraavana sunnuntaina kyläyhdistys tarjoaa kevään kunniaksi päiväkahvia. Ajatuksena on miettiä kylän asioita joukolla, sillä kyläyhdistys ei ole tarkoitettu vain hallituksen sisäänlämpiäväksi joukoksi. Toivon runsasta osallistumista, sillä näin saamme viedyksi asioita edelleen myös virallisiin toiveisiin ja päätöksiin, vaikkapa kuntaankin päin. Kaikkea ei aina saada heti toteutetuksi, mutta monenlaista on pikkuhiljaa hivuttamalla saatu eteenpäin ja saadaan vastakin. Omissa nurkissa noitumalla eivät asiat etene.

Yhtenä toiveena on saada valoja vanhan omakotialueen poikkikaduille. Se asia on kunnassa listoilla, ja Marja-Leena on lautakunnassa viemässä asiaa edelleen mutta kertoi, että saa nähdä miten asia etenee kunnan säästöjen ahdistuksessa.  Putkitien jatkeelle uimarantaan päin on kuulemma kaavassa merkitty vain epävirallinen polku, ja sen valot ovat siksi mutkikkaammat toteuttaa, mutta tiedossa asia kuitenkin.

8.4. on kyläyhdistyksen kevätkokous, johon tervetuloa. Toivottavasti kyläläisiä kiinnostaa, missä asioissa mennään. Yhdistyksen jäsenkaavakkeita ja - maksuja toivoisin myös lisää.

Viimeksi viimeviikolla tuli kysely Suomen Kotiseutuliitosta paljonko kyläyhdistyksessä on jäseniä, samoin kunnan papereihin nämä luvut on laitettava. Ne ovat pohjana vaikkapa sille, paljonko kylälle annetaan rahaa hankintoihin. On aika vaatimatonta laittaa kaksinumeroinen luku, kun asukkaita on tuhatkunta. Eli jäsenhankintakampanja on paikallaan, jos aiomme saada rahaa vaikkapa kylätapahtumiin tai isompiinkin hankkeisiin kylälle. Virallinen jäsenmäärä päivitetään nyt nimen- ja sääntömuutoksen yhteydessä, sen vuoksi kaavake löytyy  kaupalta tai kyläyhdistyksen sivulta. Toivon tietoja huhtikuun loppuun mennessä.

Toiveena on ollut saada Juha Laakkonen tänne kertomaan tutkielmastaan. Hän on tehnyt Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitolsella pro gradu -tutkielman aiheena "Rajoitettu vai rajoittamaton valta? Sorsakosken hienotaetehtaan isännöitsijöiden suhtautuminen ja vuorovaikutus työväestöönsä vuosina 1891-1938.". Tämä toive taitaa toteutua ennen kesää.

6.3.2014

Latuja ei pysty enää ajamaan, mutta jäällä on hyvä liikkua, ellei sinne nouse vettä. Lunta ei sielläkään ole paljon. Myös luistelukent6än kopit on suljettu, koska jää kentältä on sulamassa.  

Soisalo-opiston ensi vuoden kurssitoiveita pyydetään kylältä, ja lähetän tällä viikolla toiveet ainakin samoista kursseista mitä tiedän kylällä nyt toimivan. Minulle voi pikaisesti laittaa tietoa mitä muuta toivotte.

Kunnan raha-avustushakemukset kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta ovat myös tekeillä.

Avustusta voi saada toimintaan, tai kohteisiin ja näistä kyläyhdistys kaipaa ehdotuksia. Suuria summia sieltä ei ole luvassa, mutta ehkä jotain. Kunnan avulla ja omilla lisäkonsteilla on saatu aiemmin esim. pihakalusteet ja elektroniikkaa Seuralaan sekä matonpesupaikat rannoille.

9.8. lauantaina on suunniteltu pidettäväksi kylän kesätapahtuma.

Tarkoitus on järjestää kylän joukolla pienempi tapahtuma kuin rompetori, mutta jokaiselle jotain. Ajatuksena on toritapahtuma, ruokaa ja mukavaa yhdessäoloa. Kuutamoiltaa toivotaan, että virran läheisyyttäkin voitaisiin käyttää hyväksi. Antakaa ajatuksen lentää, kootaan niitä 5.5. ja kertokaa kylällä niille, jotka eivät sivuja lue.

 

 12.2.2014

Hei!  Vanhustentalon tulipalon vuoksi eläkeläisten kerhot ja kuoro sekä perjantain palvelupäivä ovat siirtyneet Seuralaan. Kokoontumisajat ovat samat kuin vanhustentalolla: Askartelukerho maanantaisin klo 13, kuoro torstaisin klo 12.30 ja palvelupäivä perjantaisin klo 9 alkaen.  Kyläyhdistyksen puolesta toivon, että kotiudutte ja viihdytte Seuralassa. Onhan se kaikkien sorsakoskelaisten yhteinen kylätalo.

Sunnunaina Seuralassa klo 14 on mahdollisuus laulaa joukolla perinteisiä yhteislauluja. Teuvo Musakka hauskuuttaa yleisöä ja laulaa myös itse.  Tilaisuus on ilmainen kahvitarjoilua myöten.

2.2.2014

Tervetuloa uusille kyläsivuillemme kaikki niin oman kylän väki kuin kauempaakin!

Nämä sivut olemme saaneet lopulta kootuksi entisten tilalle. Aiempi palvelujen tarjoaja lopetti sivujen tuottamisen ja siksi entistä linkkiä näppäämällä sieltä on löytynyt vain mainoksia.

Toivottavasti voimme näin entistä paremmin tarjota tietoa ja palveluja kylältä niin lähelle kuin kauaskin.  Sivujen pääkäyttäjänä toimii Markku Holopainen omalta kylältä. 

Markulle laitan tässä ihan sivujen kautta SUURET KIITOKSET, sillä sivujen kokoaminen on ollut melkoinen urakka - uskonpa että yötöitten kanssa - eikä niitten ylläpitokaan suju ajatta.

Jatkossa Sorsakosken kyläsivuille pääsee myös Leppävirran kunnan sivujen kautta. Näppäämällä sieltä sivupalkista kohdalta "Kylät ja järjestöt". Vierittämällä sivua alas löytyvät kylien nimet ja myös linkki Sorsakosken kylälle.

Tätä kyläsivujen linkkiä http://sorsakoski.fi/ saa vapaasti jakaa luettavaksi. Se on reisteröity Sorsakosken kyläyhdistykselle. Sivuja luetaan laajasti ja niinpä tieto kylän palveluista ja yrityksista tavoittaa ihmiset tätäkin kautta. Yrit4äämme päivittää sivuja aina sen mukaan kun koneen ääressä ennättää istahtaa.    Toivon Oikein Hyvää talven jatkoa kaikille!

t. Helena Alanne