Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sorsakosken historiaa

löydät kuvina nettiosoitteesta https://sorsakoskenhistoriaa.webnode.fi

 

 

Sorsakoskella on pitkät perinteet…

Sorsakosken varhaisin asutushistoria liittyy Savon uudisasutukseen ja kaskiviljelyyn. Asutuksen syntyyn vaikutti alueen sijainti Sorsaveden ja Osmajärven kautta kulkevan vesireitin varrella. Reitti pysyi pitkään alueen ainoana liikenneyhteytenä ympäristöön.

KaivotieKaivotie

 

Ensimmäinen kirjallinen maininta Osmajärven kylästä, johon Sorsakoski kuului, on vuodelta 1559 ja 1560-luvun alussa Sorsakoskelle on merkitty ainoastaan kolme taloa. Asutus alueella laajentui merkittävämmin vasta 1700-luvun loppupuolella.

 

Hackmanin sauna ja pesutupaHackmanin sauna ja pesutupa

 

 Sorsakosken kasvu suuremmaksi taajamaksi alkoi vasta 1780-luvulla Savon teollistuessa. Sahan rakentamista kosken rannalle kaavailtiin jo vuonna 1780. Everstiluutnantti Herman von Burghausen sai erityisoikeuden sahaustoimintaan 1787. Myöhemmin hän perusti myös myllyn ja tiilitehtaan. Sahayhdyskunnan väkimäärä nousi vuoteen 1820 mennessä 29 henkeen.

 

Ruukki 1920-luvullaRuukki 1920-luvulla

 

Sahan hankki 1800-luvun alkupuolella vähitellen omistukseensa Hackman & Co., joka myös laajensi toimintaa. Sorsakosken väkiluku kasvoi edelleen ja tarpeelliseksi tullut kansakoulu perustettiin kylälle yhtiön toimesta lähiseudun ensimmäisten koulujen joukossa 1862.

 

8Kylämiljöö 20-luvullaKylämiljöö 20-luvulla

Jos sivuilla kävijöiltä löytyy kiinnostavaa historiaa näistä kuvista, niin otamme mielellämme vastaan tietoja. Jos löytyy mielenkiintoisia kuvia menneiltä ajoilta, niin sivujen julkaisijat ottavat vastaan kuvia siinä toimitusmuodossa, joka kuvan omistajalle parhaiten sopii.
Tiedot ja kuvat voitte toimittaa, joko yhteydenotot lomakkeen avulla, tai sähköpostilla, postitse tai henkilökohtaisesti Anja Tikkaselle (pj. /2023)